Něco málo k jídlu a vyděšení

Tenhle text jsem původně publikoval na stránce FB Keto a Low carb. Docela
si myslím, že se hodí i do blogu. Takže tady je.

Problémy občas přichází z vyděšení.

Sem tam, tady zachytím slova o „hřešení.” Někdo sní
koláček,koupí si šlehačku, která má nějaká aditiva, okamžitě se
ozve varovný hlas.

Nepochybuji naprosto nic, že v nadměrném množství, cukr je zrádný,
stejně jako, že éčka nejsou nic extra dobrého. Pouze jsem si za roky
terapeutické praxe všiml, že do terapie závislosti přicházejí lidé,
kteří mají za sebou roky nadmíru mizerné životosprávy, měli by být
totálně zdravotně vyřízeni, což někteří jsou, ale mnozí prostě
nejsou.

Roky jsem strávil v makrobiotickém modu. První rok jsme díky
tomuto způsobu stravování shodil 17 kg. Jedl jsem vařené obiloviny,
obilné kaše s medem a sušeným ovocem a hubnul jsem. Pravda, pracoval
jsem víc fyzicky než dnes, jezdil jsem na lodi, víc jsem se tedy
pohyboval, cvičil jsem a dodnes cvičím jógové techniky. Ale hubnul,
mé zdravotní problémy, které byly značné, se velmi a velmi
zlepšily.

Mezi příznivci makrobiotiky panovalo přesvědčení, dones panuje, že
maso zabíjených zvířat na jatkách v sobě obsahuje stres. Mnozí
vegetariáni a makrobiotici z toho důvodu odmítají jíst maso
dodnes. Také jsem roky nejedl maso. Míval jsem pocity selhání, když
jsem si po letech dal kafe a nebylo mi z něj dobře.

Stejně jakoby mi asi bylo zle, dnes, kdybych se dal přesvědčit, že
budu mít zdravotní komplikace, pokud si dám čabajku, kterou si
nekoupím u autorizovaného prodejce, co zaručuje zcela čistý, ničím
neotrávený produkt. Nebo, že si dám šlehačku, která není zcela bio.

Existují dva termíny. Jeden se jmenuje: „Placebo.”
Druhý: „ Mithridatismus.” Podle pontského krále, který
žil před naším letopočtem a byl známý svou odolností proti jedům,
díky metodě, po malých dávkách požíval všechny známé jedy, až se
stal odolným proti otravě. Zabili ho kopím. Na kopí žádný protijed
neexistuje.

Většina feťáků pokud má nějaké potíže, tak z infekcí, které si
způsobí vadnou jehlou. Případně mizernou hygienou. Velmi mizernou
hygienou. Zjednodušeně řečeno, trocha jedů a trocha špíny, posiluje
organismus. Ti feťáci, alkoholici mají velmi velkou toleranci na
jedy. Hned tak je něco nezabije. Tím neříkám, že je dobré požívat
jedy. jen upoornuji, že než člověka něco zabije, mimo palných a
chladných zbraní, či stresu a silničního provozu, docela dost
dlouho trvá.

Z toho a ještě dalších důvodů, i když rád držím LCHF, protože mi
dělá dobře, se zas tolik nebojím, pokud bych dostal chut na sladké,
zatím jsem nedostal, že na čokoládu a nebo dort, umřu. A dokonce
bych ani nemluvil o hříchu. Jinak, smrtelným hříchem je
obžerství. Doslova. neb jsou lidé, co se nakonec oddělají i tou
nejzdravější stravou, pokud nejsou zdrženliví. A nejedí přiměřeně.

Tedy se nebojím jíst roky maso, neb jsem potkal tehdy člověka,
který mi jen tak mimochodem ukázal cestu pochopení toho, že většina
věcí je v hlavě a že nejíst maso, jak jsem časem vydedukoval, když
jsem si přečetl hromady literatury o New Age, je spíš náboženský
problém, než zdravotní.

Ano, lidé občas „selhávají,” mají pocit, že jsou
nedostateční, hříšní a dokonce své nedostatečnosti a hříšnosti
uvěří. Víra tvá tě uzdraví Říká Písmo. Ale, občas některá
víra i zapříčiní i nemoc. Třeba víra, že občas chlebíček, koláček,
čokoláda je smrtelný hřích. Rád používám slovo:
„Přiměřenost.”

A na občasný koláček, šlehačku, která není bio, nebo čabajku od
neautorizovaného prodejce se prostě neumírá. Ale díky strachu, který
je čas od času mnohými jedinci vyvolávaný, někdo může dostat
vyrážku, či průjem. Díky psychice, nikoliv obsahu.

Dám sem odkaz na krásný článek o placebu doktora Honzáka, kterého
si velmi vážím. Myslím, že objasní mnoho z toho, co jsem jen
načtrl.

Placebo