LCHF a jiné pohádky

Začetl jsem se do receptů kolem nízko-sacharidové stravy, rozhodl se, že si ji na nějaký čas zkusím, pročetl jsem si několik příspěvků na webu, shlédl přednášky, a rozhodl se, že si koupím pomalý hrnec.

Začal jsem s tou změnou stravy už před Novým rokem, takže žádné novoroční předsevzetí, ale jen tak prostě menší změna způsobu života. Zaujala mě jak přednáška paní doktorky Hany Krejčí, tak kniha od Tima Noakese: „Revoluce v opravdovém jídle.” Zkusíme, uvidíme. Zatím mi chutná.

Už jsem zkoušel se stravovat podle Tima Ferrise ale to mi nějak nevycházelo, zkusím tedy tenhle koncept. Líbí se mi na tom, že se nemluví o dietě, ale zřejmě jsem jedl hodně luštěnin, a dělal jiné chyby, takže váha dolu moc nešla.

Shlédl jsem i pár zajímavých videí u dr.Slimákové, ale paní doktorka mě rozčiluje tím, jak skáče hostům do řeči, aby ukázala svou chytrost. No, také se tak občas chovám, asi proto mi to jde tak na nervy. Vždycky nám jdou nejvíc na nervy naše vlastní chyby, které vidíme na druhých. Prostudoval jsem i jiná videa, a tam mi zas šly na nervy ty dámy, co stále žasnou, všechno je great a amazing, takže sice říkaly dobré věci, ale způsobem, že občas byly na zabití. Sice se na hezky koukalo, ale pohled je dobrý ze začátku, pak to chce něco víc.

Pravdou ovšem je, že lidé, co se rádi poslouchají, jsou zvyklí na skákání do řeči, protože by se jinak ti druzí nedostali ke slovu. Introverti těžce nesou skok do svých řídkých verbálních úvah, kdežto jedinci, jako já, ti se přenesou přes „drzé” přerušení celkem snadno.

Koukal jsem na ten pomalý hrnec, dá se říci, že není na škodu si koupit větší, podobně jako remosku, aspoň se do něj vejde hodně jídla. A když je dost jídla, je svět nějak růžovější. Jo lásky, česneku a dobrého jídla není nikdy dost. Jak říká klasik:

neb k lásce hbitý, jen kdo sytý.

Franta Villon věděl, co je v životě dobrýho. I když ke své škodě, neznal pomalý hrnec. Ale on by ho při svém způsobu života nepotřeboval. Já ve svém dlouhém mládí, zřejmě asi také ne. Kdo by mi ho nosil, při tom neustálém stěhovaní od jedné k druhé. Nebo remosku. A kupovat pokaždé při stěhování nový, to se pak ta láska prodraží.

Tak, ráno poprvé v Novém roce do práce. Volno bylo krásné, docela dost dlouhé, ovšem nikoliv tak dlouhé aby omrzelo. Hned zas tak za normálních okolností k tak dlouhému volnu nepřijdu.Budu teď muset pracovat naplno. Inu, nedá se nic dělat, jsem líný jít do důchodu, musím holt pracovat.

Ve třiceti mě ani stínem na mysl nepřišlo, že bych měl být zaměstnaný déle, než mi zákon umožní. Dnes nějak přemítám, jestli má smysl přestat pracovat a jen si užívat. Pravdou je, že když chci mít záliby, jaké mám, věci které sice zas tolik nepotřebuji, jako je pomalý hrnec, ale chci je, tak z důchodu bych to nedal. Nějaká rezerva sice je, ale rezervy jsou na zlý časy.

I když, peníze, to žádná jistota není. Tedy současné peníze, kdy jsou to vlastně jen účetní položky na účtě, nebo jak se tomu říká? Přestane jít elektřina a je po penězích. Jo, pár hrnců se zlaťáky, zakopané na dobrém skrytém místě, je jiná pojistka. Tedy zase, jen v tom případě, dokud člověk může chodit a pamatuje si, kam je zakopal. Jo, samá nejistota na tom světě vezdejším.

Ale jeden si na nejistotu zvykne. Nejistota má své výhody. Nutí člověka uvažovat a hledat metody, jak se ji alespoň částečně vyhnout. Myšlení spotřebová energii, člověk, který myslí, dobře tráví, komu dobře tráví, tomu zase chutná, a když chutná, je svět růžovější.

Kdybych nebyl líný, ocitoval bych tu nějakou vědeckou autoritu, která by potvrdila, že jsem, co cítím a když se cítím dobře, jsem vlastně šťastný. Samozřejmě, jsou mezi námi tací, co nehodlají být šťastní, neb, jim pesimismus vyhovuje. Ale mým cílem není dosáhnout pesimistických postojů. Blbě pak spím. Blbě trávím a nechutná mi jíst.

Malér spočívá v tom, že pokud je někdo moc pesimistický, má naději se bláznit, pokud příliš optimistický, má naději se také zbláznit. Jak je vidět, není jednoduché udržet rovnováhu. Není, ale možné to je. Těžké, neznamená nemožné. Je těžké pro člověka jako jsem já zhubnout, ale údajně to není nemožné. LCHF – Low-carb high fat (nízkosacharidová a vysokotuková strava) hubnutí jistí. Tak uvidíme. Jo jo.

Tak všechno nejlepší do Nového roku a ať vám chutná.

Napsat komentář